Hoppa till huvudinnehåll

CANEA bidrar till hopp och en bättre framtid för barn i Sydafrika

”Att växa upp utan föräldrar har varit min utmaning, men det har inte definierat den jag blivit. Jag är stolt över att ha blivit en stark kvinna som tack vare att andra trodde på mig nu kan ge tillbaka till andra behövande i samhället.” Mabuyi 'Torres' Luna från Sydafrika har med den fantastiska inställningen och hårt arbete uppnått sitt mål att bli socialarbetare. På CANEA är vi oerhört stolta över att via ett sponsrat skolstipendium ha bidragit till Mabuyis framtid.


Mabuyi besökte CANEAs kontor och berättade om sin resa från barnhem till att upp nå sitt mål att bli socialarbetare. Under sitt Sverigebesök tog Björn, kontakt för barnhemmet Thembalethu, väl hand om Mabuyi.

Genom åren har CANEA valt att stödja olika organisationer och initiativ som ger bättre förutsättningar åt människor som har det svårt. Barnhemmet Thembalethu i Sydafrika är ett av dessa initiativ där vi har gett ekonomiskt bidrag under flera år. Ordet Thembalethu betyder ”vårt hopp” på zulu, och det är vad barnhemmet i nästan 40 år har spridit. När det nu avvecklas är CANEA stolta över att ha varit en av sponsorerna, vilka har bidragit med närmare två miljoner kronor som har gått till projekt som rent vatten och sanitet, mediciner, kläder, mat, en lekplats och kunna laga bilar så att barnen kan ta sig till skolan.

Friends of Thembalethu Scholarships bidrar till livsdrömmar
En del av sponsorskapet har inneburit stipendier för några barn att utvecklas genom en högre utbildning där Friends of Thembalethu har betalat boende, mat, litteratur och avgifter. Mthoko är ett av barnen som har lyckats och han arbetar nu som lärare. Mabuyi fick också chansen att studera och vi hade turen att få besök när hon var i Sverige. Hon berättade om sin resa från att bli föräldralös till att ha tagit universitetsexamen och därmed uppnått sitt mål. Efter ett par år av tuffa studier och till och med extra kurser under utbildningen är Mabuyi examinerad som socialarbetare och bor nu tillsammans med sin flickvän i Sydafrika.

Vill jobba med drogberoende människor i framtiden
”Jag har vetat att jag ville bli socialarbetare sen jag var liten. Jag har alltid vetat var jag kommer ifrån och vad jag vill uppnå med mitt liv. Jag har jobbat hårt och jag har förtjänat att vara där jag är idag. Tack vare stödet från CANEA och Friends of Thembalethu har jag fått chansen att ge tillbaka till samhället och uppnått min dröm.”

Nu jobbar hon vidare mot sitt mål att arbeta med drogberoende människor, något som hon stötte på under sin praktik under utbildningen. Framför allt vill hon visa att det finns en väg ut även för de som är mindre priviligierade i livet och vi är glada över att vi på CANEA har kunnat bidra till Mabuyis och andra barns framtid genom åren.

”Även om du kommer från fattigdom, innebär det inte att du behöver dö fattig. Mitt förflutna är inte min framtid – jag fick chansen och jag tog den. Jag är stolt över mig själv och jag vill berätta för andra att det finns möjligheter med rätt stöd och en tro från andra på att man kan förändra sin situation och lyckas.”

Läs mer här om Friends of Thembalethu.