Hållbarhetsrapportering enligt CSRD/ESRS

I takt med att hållbarhetskraven ökar, ökar även vikten av att kunna uppvisa ett gott anseende på området för att få vara med och göra affärer.

I ett brev med titeln ”A green transition that leaves no one behind”, undertecknat av flera tongivande världsledare den 21 juni 2023, betonades att en grön omställning måste vara rättvis och inkluderande samt ha som mål att bekämpa fattigdom och stödja en hållbar utveckling. Brevet kuggar i Den europeiska gröna given – The European Green Deal – som syftar till att styra finansiella medel mot hållbara affärer. Det betyder att alla verksamheter kommer att beröras på ett eller annat sätt.

Det europeiska CSRD-direktivet för hållbarhetsrapportering är en logisk konsekvens av allt detta och började implementeras från och med räkenskapsåret 2024. Först ut var större bolag, som redan omfattades av krav på icke-finansiell rapportering. 

Men den viktigaste delen av hållbarhetsrapporteringen handlar inte om själva rapporten, utan om de hållbarhetsförbättrande aktiviteter den förväntas ge upphov till, med positiva konsekvenser för såväl leverantörer som kunder. Tanken med att synliggöra goda exempel i form av bättre produkter och processer är att få fler att göra smarta val, vilket kommer att accelerera omställningen. 

New call-to-action

konsult-miljoledningssystem-2-var-metodik-2

CSRD-direktivet

Det nya CSRD-direktivet innebär en betydande skärpning av kraven på hållbarhetsrapporteringen för företag som är verksamma inom EU och ställer krav på att den ska göras utifrån den nya standarden European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Direktivet skärper kraven på transparens, riktighet och relevans och innebär att rapporterna ska kunna läsas och förstås av såväl finansiärer som allmänhet.

För att möta de nya kraven är det viktigt att integrera hållbarhetsrapporteringen med det som redan görs i den befintliga verksamheten. Företagen behöver med andra ord kartlägga sina värdekedjor, intressenter och de väsentligaste frågorna. De behöver även integrera hållbarhetsåtgärder i sina befintliga processer och rutiner, eller ta fram nya.

Detta innebär till exempel att:

  • Skapa sig en bild av de väsentligaste delarna i förädlingskedjan.
  • Identifiera, prioritera och kommunicera med intressenterna.
  • Identifiera och prioritera resurs- respektive problemområden samt sätta upp lämplig styrning för förbättringar.
  • Integrera hållbarhet i affärsstrategin, de övriga strategierna samt målen och processerna.
  • Integrera hållbarhetsfrågor i beslutsprocesserna. 
konsult-ledningssystem-hjalpt-foretag-utvecklas

Omnibus­förslaget

Nyligen lämnades ett lagförslag in till EU om att lätta på rapporteringskraven – det så kallade Omnibusförslaget – som nu är under utredning. Om det går igenom i ministerrådet blir det upp till varje medlemsstat att besluta om man vill modifiera den gällande CSRD-lagen eller hålla fast vid den i sin nuvarande form. Processen kan ta allt från några månader till några år. Därför är det viktigt att veta att verksamheten förväntas rapportera enligt den beslutade eskaleringsordningen för att inte riskera att fällas för lagbrott vid årsskiftet 2025/-26. 

 

Ledningssystemet för kvalitet och miljö är den naturliga hemvisten för hållbarhetsarbetet

Hållbarhetsrapporteringen fungerar som ett verktyg för att kommunicera en organisations hållbarhetsprestationer och påverkan på olika intressenter. Rapporteringsprocessen förlitar sig på data och information som hanteras av ledningssystemet, vilket säkerställer noggrannhet och öppenhet i rapporterna.

Ledningssystemet utgör ramverket för en organisation när den sätter sina hållbarhetsmål, övervakar sin miljö- och samhällsprestanda samt lagefterlevnad. Det etablerar den nödvändiga strukturen för att samla, analysera och hantera data relaterade till hållbarhetsindikatorerna. ESRS hjälper till att ringa in väsentliga områden och talar om vad som ska målsättas, mätas, förbättras och rapporteras.

Kvalitet är i högsta grad en hållbarhetsfråga och påverkar både miljön och arbetsmiljön. Att producera rätt från början minskar inte bara materialsvinnet, energiåtgången och olycksriskerna – det minskar även medarbetarnas stressnivå; faktorer som tillsammans påverkar det ekonomiska resultatet i positiv riktning.

Kraven i ISO 9001, ISO 14001, ISO 50001 och ESRS är i vissa avseenden likartade, som till exempel när det gäller strategisk inriktning, omvärldsanalys, mål, planering och riskhantering, och man kan få fördelar som mindre resursåtgång genom att låta dem samverka. En miljöutredning enligt ISO 14001 kan till exempel ligga till grund för en dubbel väsentlighetsanalys.

Ledningssystemet blir därmed det naturliga navet vid sammanställningen av hållbarhetsrapporter och gör det möjligt för organisationer att integrera hållbarhet i sina kärnverksamheter, mäta framsteg och engagera intressenter på ett transparent och ansvarsfullt sätt.

konsult-miljoledningssystem-2-var-metodik-2

Våra hållbarhets­tjänster

Med vår hjälp kan du möta de nya kraven och förbättra er hållbarhetsprestanda.

Följande tjänster är ett axplock av alla de som vi erbjuder:

  • Värdeflödeskartläggning.
  • Intressentdialog.
  • Gap-analys mot ESRS-standarden.
  • Identifiering av relevanta hållbarhetsfaktorer.
  • Utveckling av en hållbarhetsstrategi.
  • Framtagning av en dubbel väsentlighetsbedömning.
  • Framtagning och granskning av hållbarhetsrapporter.
  • Skapande av processer med arbetssätt och verktyg för en effektiv och återkommande hållbarhetsrapportering.
  • Workshoppar, utbildningar, med mera.
konsult-ledningssystem-hjalpt-foretag-utvecklas

Våra hållbarhets­utbildningar

Vill du utveckla din kompetens när det gäller hållbarhetsrapportering rekommenderar vi utbildningen Praktisk hållbarhetsrapportering enligt CSRD och ESRS. Den ger dig verktygen och kunskaperna som krävs för att kunna rapportera och kommunicera hållbarhetsinsatser på ett effektivt sätt med stöd av ESRS.

Behöver du eller din ledningsgrupp skärpa hållbarhetsarbetet, rekommenderar vi utbildningen Hållbarhet enligt ISO 26000 som utförligt går igenom samhällets förväntningar på företagen och vilka principer de förväntas följa. Den ger vägledning i hur verksamheter bör välja ut och arbeta med hållbarhetsfrågor som berör miljön, ekonomin, de sociala aspekterna samt arbetet i styrelsen.

Energiledning enligt ISO 50001, inom den tematiska standarden E1, är ett av de viktigare områdena att ta tag i när det gäller att minska sin klimatpåverkan. Alla verksamheter behöver ha ett bra underlag och beräkningar till sin ESRS-rapport, eftersom energianvändning har en global klimatpåverkan. Vi rekommenderar därför att man integrerar energiledning i sitt hållbarhetsarbete. Vi rekommenderar även vår kurs Energiledningssystem ISO 50001. 

Prata med en expert –
boka en konsultation

Med mer än 30 års erfarenhet i branschen erbjuder vi skräddarsydda lösningar som uppfyller alla krav och standarder.

John Saldin_sv_low-1

Kontakta oss

Ta första steget i din strategiutveckling – kontakta oss så berättar vi mer.